Tandsten

“Rensa tandstenen, upprätthåll en frisk mun.”

Tandsten, även känd som tartar, är en hård beläggning som bildas på tänderna när bakterier i munnen binder till saliv och matrester. Tandsten kan leda till allvarliga tandproblem såsom karies, paradentos och tandinfektioner om den inte tas bort.

Tandsten borttagning är en vanlig tandhygienisk procedure som utförs av en tandläkare eller tandhygienist. Det finns två huvudsakliga metoder för borttagning av tandsten: mekanisk och kemisk.

Mekanisk tandsten borttagning innebär användning av en verktyg såsom en ultraljudsbrytare eller skrapare för att fysiskt ta bort tandsten från tänderna. Denna metod är den mest vanliga och är lämplig för de flesta patienter.

Kemisk tandsten borttagning använder sig av syror, såsom citronsyra eller läsk syra, för att lösa upp tandsten. Denna metod är mindre vanlig och används främst för att ta bort tandsten från områden som är svåra att nå med en mekanisk metod.

Oavsett metod är det viktigt att patienten har en god munsäkerhet för att skydda slemhinnorna och tandköttet från skador. Läkaren eller tandhygienisten kommer att rengöra tänderna noga för att förhindra ytterligare tandproblem.

Efter tandsten borttagning är det viktigt att patienten upprätthåller en god munskydd genom regelbunden tandhygien och rådgivning från sin tandläkare. Regelbunden professionell tandrensning och god munskydd kan hjälpa till att förhindra tillbildning av tandsten och upprätthålla en frisk mun.

Boka en tid för att få en konsultation kring din tandsten!

Frågor? Tveka inte att fråga!

Scroll to Top

Samdents klinik